Salgó polc: kérdések és válaszok

A Salgó Polc Kft. szakemberei már 30 éves gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek a Salgó polcrendszerek tervezésében és beépítésében. Ezen időszak alatt jelentős számú vásárlóval találkoztunk, akikben számos kérdés merül fel a Salgó polcokkal kapcsolatban. Mi ezeket egy csoportba gyűjtöttük és most megválaszoljuk írásunkban.

Mit nevezünk salgó polcnak, salgó polcrendszernek?

A salgó polc nem más, mint egy csavarokkal összeszerelt fém polcrendszer, ami számos elemből tevődik össze (pl: profilláb”, salgó polc, polckapocs, M-8-as csavar és anya, alaplemez, saroklemez kidőlésgátló, polcosztó stb.).  A salgó polc megjelenése Magyarországon az 1950-es évekre vezethető vissza, mikor a Salgótarjáni Acélgyár megvásárolta a licensz jogot az angol Dexiontól. A régebbi salgó polcokon még a dexionsalgo név szerepel, az újabbakon már kizárólag Dexion vagy Salgó név olvasható.

Mit jelent a salgó polc vásárláskor egy polc tervezőben az alapmező, kiegészítő mező kifejezés?

Az alapmezőt úgy kell értelmezni, hogy egy négy lábon álló rendszer, amiben tetszőleges számú polc található. A kiegészítő mező esetén az eredeti alapmezőhöz építünk még két lábat, ami közé kerülnek a polcok. Így egy két mezős rendszer esetén hat láb található az építményben. Ha mind a két esetben alapmezővel építjük a polcrendszerünket, akkor lesz összesen 8 láb és a közte lévő polcok. Ha nagyobb terhet szeretnénk tárolni a fém polcokon, akkor ajánlatos alap mezőkben gondolkodni.

Mit nevezünk porszórt salgó polcnak?

A porszórt salgó polcnak azt a felületkezelést nevezzük, ahol egy speciális kemencés festési, gyártási eljárással egy olyan felületet képeznek a fém polcokon, amely megjelenése egy festett felülettől jobb, bársonyosabb minőséget biztosít. Előnye az igényes megjelenés. Hátránya, hogy ha a felület megsérül (pl: ráesik egy nehezebb tárgy), akkor ott a polc hajlamos felület ápolása nélkül több év után a rozsdásodásra. A porszórt salgó polcot, polcrendszert olyan helyekre ajánljuk, ahol tartósan tárolnak tárgyakat. Ideális múzeumokba, irattárakba, irodákba.
blank

Mit nevezünk horganyzott salgó polcnak?

A horganyzott salgó polcok előnye, hogy időtállók. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy nem rozsdásodnak és hosszú távon használhatók. A horganyzott salgó polc elemeket, polcrendszereket érdemes használni a műhelyekben, spájzban és egyéb tartós igénybevételnek kitett helyiségekben.

Mit nevezünk rozsdamentes salgó polcnak?

A rozsdamentes salgó polcok tartósak és időtállók. Előnyük, hogy nem rozsdásodnak. Hátrányuk, hogy árban jóval magasabb kategóriába tartoznak, mint a porszórt és horganyzott salgó polcok. Felhasználási területük a törvényi előírások miatt az élelmiszeriparban, hotelekben, nagyüzemi konyhák és raktárhelyiségeikben jellemző.

Mennyibe kerül egy színes porszórt salgó polc, polcrendszer?

Számos esetben keresnek meg minket a partnereink, hogy nekik szükségük lenne a helyiségek jellege miatt színes salgó polcra. Ez érthető, hiszen például egy múzeum esetén nem biztos, hogy egy horganyzott polcrendszeren jól mutatnak a műtárgyak. Ebben az esetben van lehetőség a Ral színskála alapján színt választani. A színes polcok esetében azonban el kell mondani, hogy ezekért felárat kell fizetni. Az alapszínek 7035, 7031, 7042 – es salgó polcok természetesen nem tartoznak a feláras kategóriába.

Milyen mélységű salgó polcot érdemes vásárolni?

Mindennek az alapja, hogy milyen tárgyakat, eszközöket szeretnénk tárolni a fém polcrendszeren. A salgó polc kínálatban a 23 centiméter mélységtől közel az 1 méter mélységig számos termék elérhető. Mi az elmúlt 30 év tapasztalata alapján azt javasoljuk, hogy ha nehezebb tárgyakat szeretnének tárolni egy salgó polcrendszeren hosszú távon, akkor érdemes a kisebb mélységig (23 -60 centiméter között) választani. A kisebb mélységből választott polcrendszer egymás mellé épített dupla sorral történő kialakítással lehet a felületek egyenletesen eloszló terhelhetőségét növelni. Így a polcok stabilitása és biztonsága kiválónak mondható. A polcok mélységének növelésével a teherbírás csökken.

Hogyan ismerjük fel a valódi salgó polcot?

Sajnos ma Magyarországon számos esetben találkozhatunk azzal a tényezővel, hogy polcokat áruló vállalkozások és barkácsáruházak salgó polc néven árulják a termékeiket. Az eredeti salgó polcot onnan ismerjük fel, hogy fém elemekből épül fel és csavaros kötéssel rögzítik egymáshoz az elemeket. A profilok raszter osztása 76,2 mm. A polcok minden esetben fémből készülnek és teherbírásuk igen nagy.  A salgó polc utánzatokat onnan ismerjük fel, hogy az alacsony árak mellett, pattintott összeszerelés jellemzi őket és a polcok teherbírása alacsony (a polcok anyaga: farostlemez, pozdorja vagy gyenge fémlemez) és ingatag. Ezek a polcok a súlyok alatt rövid időn belül elhajlanak, a csalódott hozzánk visszatérő vásárlók elmondása alapján nyeklenek- cseklenek és életveszélyessé is válhatnak.
blank

A salgó polcot is lehet polckapcsokkal összeállítani?

Az eredeti salgó polcok felépítése mindig csavarokkal történik. Vannak esetek, mikor egy polcrendszert fel lehet építeni kapcsok segítségével is. Ez nem azt jelenti, hogy kizárólag kapcsokat használunk! A rendszer megépítése az alsó és felső polcok csavarokkal, a köztes tetszőleges számú polcok rögzítése kapcsok behelyezésével történik. Ezek a rendszerek nagyobb és kisebb súlyú termékek tárolására egyaránt alkalmasak.

Salgó polc, salgó polcrendszer összegezve

A salgó polcok az évek során bebizonyították, hogy nem hiába használják őket a vállalkozások, raktárak, műhelyek, irodák, magánemberek 1950-es évek óta. Stabilak, biztonságosak és csavaros összeszerelésüknek köszönhetően a nehezebb tárgyak tárolásában is helytállnak. Cégünk szakembere az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján azt javasolja mindenkinek, hogy mielőtt egy salgó polcrendszer beruházásába kezdene, mindig mérje fel, hogy pontosan mit szeretne tárolni és mennyi ideig. Ha komolyabb rendszert szeretne építeni, akkor érdemes szakember segítségét kérni, hogy a végeredmény megfeleljen az elképzeléseknek és a kiválasztott salgó állvány szolgálja ki egy életen át.

Write a Reply or Comment