Hogyan tegyünk látványossá egy tárlatot múzeumi és kiállítási vitrinekkel?

Az elmúlt 10-15 évben a múzeumok és az általuk megrendezett kiállítások folyamatos fejlődésen mennek át. A régi klasszikus polcokon bemutatott tárgyak érzés, kezd kikopni a mindennapokból. A gyakorlatban tapasztaljuk, hogy a múzeumok vezetése, külsős kreatív tervezői és kivitelezői folyamatosan törekednek arra, hogy minél látványosabb és élményben gazdag kiállításokat szervezzenek a látogatók számára.  Azonban egy igazán látványos interaktív kiállítást megszervezni a klasszikus régi polcos rendszerrel napjainkban már nem igazán kivitelezhető. Az emberek ingerküszöbe már jóval magasabb, mint néhány éve (pl: régen elegendő volt az egyszerű hullámvasút, napjainkban már a jobbra-balra forgó hullámvasút az elvárt). Mi, akik jelentős számú híres múzeumnak segítettünk az elmúlt évek során látványosabbá tenni tárlataikat, megtanultunk egy alapszabályt.  Akkor fognak beszélni vagy ajánlani egy kiállítást másoknak, ha olyan elemekkel tarkítják, amit máshol nem találnak meg és saját érzékszerveik bevonásával (tapintás, vagy a láthatatlan kiállításnál a korom sötétséget) tapasztalhatják meg. Ez az átütő érzés, más szemszöggel azonosító tapasztalatot vagy élményt biztosít. Napjainkban a múzeumok és kiállítás szervezők részére már számos exkluzív megjelenítést biztosító múzeumi és kiállítási vitrin, polcrendszer és egyéb eszköz elérhető a látvány kiállítások megszervezéséhez. Az elkövetkezendő néhány sorban ezekről fogunk bővebben beszélni.

Kiállítási polcrendszer
Kiállítási polcrendszer

Múzeumi vitrinek és polcrendszerek régi világa

A régebbi generáció szülöttei még emlékeznek a klasszikus polcos kialakítású múzeumi tárlatokra. Mentünk és megnéztük teremről teremre a fa vagy üvegből készült vitrinek sokaságát. Igazán eléggé keveset jegyeztünk meg a tárlatból, mire a végére értünk. Ebben az időben a fém vagy fa alapanyagú polcrendszerek voltak használva a műtárgyak bemutatására. A fa alapanyaggal az volt a legnagyobb probléma, hogy idővel a páratartalom vagy az eszközök súlya alatt a polcok elvetemedtek. Talán ennek is köszönhető, hogy napjainkra már a felületkezelt vagy rozsdamentes fém polcrendszerek kerültek előtérbe. Tartósságuk, teherbíró képességük, egyterű megjelenésük segítségével a tárolás és a tárgyak bemutatása szakszerű módon és egyben biztonságosan megoldható.

Milyen a múzeumi kiállítások új világa?

Az emberek egyre jobban igénylik a nívósabb kiállításokat. Talán elég említeni a Magyarországra érkező Titanic vagy a Body kiállítást. A kiállított tárgyak és eszközök önmagukban is érdekesek voltak, de olyan vitrineket, látvány polcrendszereket és múzeumi paravánokat alkalmaztak, amitől a kiállítás mély nyomott hagyott az emberekben. Milyen eszközökkel lehet impozáns kiállításokat megvalósítani? Nézzük meg szép sorjában.

Múzeumi vitrinek, kiállítási vitrinek

A múzeumi berendezések folyamatos fejlesztéseken mennek keresztül évről évre. A termékpalettában napjainkra a teli üveges állóvitrinek, múzeumi fali vitrinek, modulokból felépített vitrinek, toronyvitrinek, falivitrinek, vitrin asztalok széles választékából lehet választani.


A vitrinek már speciális ledes technológiával kívül belül megvilágíthatók. Igény szerint egyedi elgondolások alapján is elkészíthetők. Biztonsági szempontból rejtett zsanérokkal és zárakkal lehet felépíteni a múzeumi vitrineket.

Cszúsztatott zsanér - múzeumi vitrin zár
Cszúsztatott zsanér – múzeumi vitrin zár

A speciális tárolást igénylő műtárgyak esetében biztosítani lehet a megfelelő páratartalmat (Miniklímával, Prosorb párakazetta, Prosorb szilikagél, Prosorb lapok segítségével), hőmérsékletet (speciális klímarendszerrel) és pormentességet.

Prosorb párakazetta
Prosorb párakazetta

Múzeumi polcrendszerek

Az új típusú múzeumi polcrendszerek már teljesen új technológiai eljárásokkal készülnek.  Lehetőség van a helyiség alap színeihez igazítani a fém polcok színvilágát. Speciális megvilágítással kiemelhetjük a polcokon megjeleníteni kívánt műtárgyat.

Azon műtárgyak esetében, amelyek igazán nagy értékkel bírnak megfelelő biztonsági elemekkel lehet ellátni a polcrendszert, így meggátolható az értékes műtárgy eltulajdonítása, rongálása. Az új típusú polcrendszerek tervezésüknél fogva lehetővé teszik a kiállítási tárgyak nagyobb térben történő bemutatását is oly módon, hogy a műtárgy marad végig a középpontban.

Múzeumi polcrendszer led világítással
Múzeumi polcrendszer led világítással

Múzeumi paravánok

A múzeumi paravánok új generációja lehetővé teszi egy magasabb színvonalú látványosabb kiállítás megrendezését. Tökéletesen alkalmazhatók terek elválasztására, rajzok, fotók, textíliák, vázlatok, szöveges tájékoztatók, keret nélküli festmények bemutatására.  Esztétikai megjelenését magasabb szintre lehet emelni üveg, fém és bútorlapok segítségével. Egyedisége, hogy egyénre szabva variálható és igény szerint választható meg a színe, magassága, méretezése és elosztása.

Képfüggesztő rendszerek

A múzeumok számára a képek bemutatása mindig egy elgondolkodtató feladat.  Hiszen a klasszikus falra akasztott képek sorozata már kevésbé felel meg a mai kor emberének. Szeretnének valami pluszt, amivel megtörik a monoton képről, képre haladok a fal mentén életérzést. A képgaléria magasabb szintre emelésének egyik zászlóshajója, a képfüggesztő rendszerek alkalmazása. Jelenleg két rendszerből lehet választani: damilos és sodronyszálas képfüggesztő rendszer. A múzeumok számára a magasabb szintű látványvilág és a biztonságos kiállítás miatt a sodronyszállás rendszer ajánlott.  A képfüggesztő rendszerek igazi előnye, hogy használatukkal, letisztult modern kiállítás varázsolható egy klasszikus múzeumi környezetbe is.

Képtároló rendszerek

Első hallásra felmerülhet az emberben a kérdés, hogy miként alkalmazható egy képtároló rendszer egy múzeumi kiállítás során. Elsődleges funkciója valóban a képek tárolása. Azonban egyes múzeumok látványelemként is használják. Egy tárlatvezetés során, mikor odaérnek egy adott témához, egy könnyed mozdulattal kihúzzák és megmutatják az érdeklődök számára. Ezzel egy kis pluszt csempésznek bele a tárlatvezetésbe.

Képtároló rendszer
Képtároló rendszer

Molinók és bannerek

A látványvilág egyre fontosabb az emberek számára. Egy jól felépített tematikus sarok molinók és bannerek segítségével mindig emlékezetessé teszi a múzeumi kiállításokat az érdeklődők számára. Kialakításuknak kizárólag az emberi fantázia szabhat határt. Különböző méretben, magasságban, minőségben elérhető a múzeumi igényekhez igazítva.

Digitális információs pultok

A digitális információs pultokkal, egyre több egyedi kiállításon találkozhatunk. Gondoljunk csak bele a Vajdahunyad várban található Mezőgazdasági múzeumban évről évre megrendezésre kerülő tematikus kiállításról, ahol a család minden tagja próbálja megtalálni a helyes választ ezen eszközök segítségével. Azok a kiállítás szervezők és múzeumok, akik szeretnének hasznos információkat átadni látványos formában, gyakran alkalmazzák a digitális információs pultok különböző variációját.

Kiállítási vitrin
Kiállítási vitrin

Összefoglaló

A mai felgyorsult világban az emberek egy múzeumi kiállítástól többet várnak, mint tíz évvel ezelőtt. A klasszikus információk mellett élményeket keresnek egy kiállítás során. Ha egy kiállítás vagy tárlat ötletesen és megfelelő mennyiségű látványelemmel van tarkítva, akkor biztosan emlékezetes lesz a látogató számára. Az élmény megmarad és sok esetben fényképek és ajánlások révén híre megy a közösségi médiába, ami még több látogatót hoz a kiállítás számára. Milyen eszközökkel lehet az úgynevezett WOW életérzést átadni?
Múzeumi látvány vitrinekkel, a kiállítási és tárolási polcrendszerek új generációjával, molinók, bannerek, képfüggesztő rendszerek, információs pultok alkalmazásával. Ha Ön kedves olvasó egy látványos kiállítás szeretne szervezni múzeumban vagy más helyen, akkor fogadja meg az írásunkban megfogalmazottakat.

Abban az esetben, ha segítségre lenne szüksége a vizuális kialakításban és felépítésben, vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken keresztül.

Write a Reply or Comment