Raktártechnika: fémszekrények múzeumi tároláshoz

Az elmúlt évek során jelentős fejlődés tapasztalható a múzeumi tárolás területén. A klasszikus polcrendszerek, képfüggesztő és Salgó tároló rendszerek mellett megjelent az igény a speciális kiállítási vitrinekre, polcokra és fémszekrényekre is. Az elkövetkezendő néhány sorban ezekről írunk bővebben.

Múzeumi vitrin
Múzeumi vitrin

 

Fémszekrények, fiókos fémszekrények

A fémszekrények iránti kereslet egyre nagyobb a múzeumok, kiállítás szervezők részéről. Ez a jelenség nagyban köszönhető annak, hogy a menedzsment több helyen is felismerte azt a tényt, hogy a fémszekrényekben történő tárolása műtárgyvédelmi szempontból a tárgyaknak, ereklyéknek jóval biztonságosabb, mint a faszekrényekben történő elhelyezés. Ráadásul, ha összehasonlítjuk a két anyagot, szemmel látható, hogy az időtállósága melyiknek jobb. A fémszekrényekből számos változat készül a múzeumok és kiállítások részére. Ezek közül megemlítenénk néhányat:

 • kartotékszekrény
 • fotótároló fémszekrény
 • speciális polcos egy vagy kétajtós fémszekrény
 • A0 és A1-es fiókos fémszekrény
 • textiltároló szekrény
 • mikrofilm tároló szekrény
 • térképtároló szekrény
 • rajztároló szekrény
 • érmetároló szekrény
 • vegyszertároló szekrény a restaurátor műhely részére
 • a rendelkezésre álló helyigények alapján egyedi méretben is készíthetőek a fent említett szekrények

 

A0, A1-es fiókos fémszekrény

Az A0 és A1 típusú fiókos fémszekrényeket a múzeumok előszeretettel használják. Kiválóan alkalmasak nagy méretű textíliák, iratanyagok, rajzok, térképek biztonságos tárolására. A fiókok üveglap borítással és LED világítással látványtári bemutatásra is alkalmasak. A tetszőleges számban és részben zárható fiókok és az üveglap a biztonságos tárolást és az idegenkezűséget, állagmegóvást is részben garantálja. Anyagukat tekintve fémből készülnek. Méretüket tekintve az A1 méret 695 mm mélységű, A0 méret 940 mm mély. Igény szerint lehet mindkettő 5 vagy 10 fiókos kivitelű. Az 5 fiókos 625 mm magas, a 10 fiókos 1110 mm magas. Ezeknek a fiókos szekrényeknek további előnye a fekvő, sík tárolás, védelem a portól és fénytől, fiókok különböző magassági, szélességi, mélységi méretben kaphatók. Jelenleg a könyvtárak, levéltárak, irattárak, múzeumokba szállítjuk rendszeresen.

 

Térképtároló fémszekrény (térképszekrény)

A régi térképek egyre nagyobb értéket képviselnek a múzeumok esetében. Ezeknek a megóvása elengedhetetlen, hiszen az anyag, amire nyomtatták, rajzolták vagy festették az idő múlásával megsemmisülhet. A térképtároló szekrény segítségével ez a probléma orvosolható, hiszen az anyagot védi a portól és egyéb külső hatásoktól. A gyakorlatban tapasztaltuk, hogy ezt a típusú szekrényt nem csak térkép tárolására használják a múzeumok. Találkoztunk már olyan jelenséggel, hogy plakátokat, tervrajzokat és nem összehajtható textíliát is tároltak ilyen típusú fémszekrényben. A rendelkezésre álló helyigények alapján egyedi méretben is készíthetőek.

Fémszekrények
Fémszekrények

 

Textiltároló szekrények

A múzeumok feladatai közé tartozik a régi ereklyék, tárgyak bemutatása mellett a kiállított tárgyak állapotának megóvása, tárolása az utókor számára.  Pontosan ezért rendelik előszeretettel a régebbi textíliák tárolására alkalmas textiltároló szekrényeket. A fiókok üveglap borítással és LED világítással látványtári bemutatásra egyaránt alkalmasak. Ezen típusú szekrényekben biztosítható az átszellőztetés, klimatizálható és megfelelő védelmet nyújt a külső szennyeződésekkel szemben. A rendelkezésre álló helyigények alapján egyedi méretben is készíthetőek.

 

Mikrofilm tároló szekrények

Számos érdekességet őriznek a múzeumok mikrofilmek tekercsein. Ezeknek a tárolása nem egyszerű feladat. Sok esetben speciális elhelyezésre van szükség. A mikrofilm tároló szekrény kiválóan alkalmas erre a feladatra. Kialakításuknál fogva védik a filmeket a külső szennyeződéstől és bármikor hozzáférhető, ha arra igény mutatkozik.

 

Kiegészítő szekrények a múzeumokban (öltöző szekrénytől a tisztítószer tároló szekrényig)

A legtöbb embernek a múzeumi tárolásnál kizárólag a történelmi tárgyak bemutatásra szolgáló polcrendszerek, tárolók jutnak eszébe. Azonban vannak olyan kiegészítő területek, ahol elengedhetetlen az előírások miatt a fémszekrények használata. Ide sorolandó például: értékmegőrzés, dolgozói öltözők, tisztítószerek és vegyszerek tárolása. A klasszikus fa szekrények már nem felelnek meg a törvényi előírásoknak ezért érdemes fémszekrényeket beszerezni. A rendelkezésre álló helyigények alapján egyedi méretben is készíthetőek.

Múzeumi vitrin
Múzeumi vitrin

 

Összefoglaló a fémszekrények hasznosságáról a múzeumokban

Az elmúlt évek során egyre több múzeum kezdte el használni a fémszekrényeket különböző tárolási feladatokra. A felhasználási terület igen széles palettát ölel fel. A klasszikus műtárgyak mellett textíliát, térképeket, mikrofilmet, plakátokat, érméket és más egyéb régiséget is fiókos fémszekrényekben őriznek. A döntésük érthető, hiszen a fémből készült szekrényes megoldások biztosítani tudják a szennyeződésmentes, hosszú távú tárolását a múzeumi tárgyak számára.

Write a Reply or Comment