Salgó polcok, Salgó galériák a könyvtárak szolgálatában

Aki szereti a könyveket, tudja, hogy milyen jó beleszagolni egy könyvbe és érezni a papír illatát. Napjainkban egyre több könyv jelenik meg különböző témákban. Azonban a borsos áruk miatt nem mindenki engedheti meg magának azt a luxust, hogy megvegye a kinézett könyvet. Ilyenkor egy nagy segítség a könyvtár, ahonnan kikölcsönözhetjük a könyveket és az elolvasás után csak vissza kell vinnünk. Azonban a könyvtárakban jelentős számú könyv és folyóiratot tartanak, amelyeknek a tárolását, raktározását valamilyen formában meg kell oldani. A Salgó polc és a belőlük építhető polcrendszerek, galériák segítségével tökéletesen megoldható ez a probléma. Mostani írásunkban arról osztunk meg néhány gondolatot, hogy a könyvtárak miként használják a Salgó polcokat a gyakorlatban.

Salgó polcok, Salgó galériák

Néhány érdekesség a könyvtárak világából

Könyvtárnak nevezzük azokat az épületeket, helyiségeket, ahol bármiféle adathordozón tárolt dokumentumok elhelyezésre kerülnek. Magyarországon az első közkönyvtár alapítása 1774 –ben Klimó György pécsi püspök nevéhez fűződőtt. Napjainkra elmondhatjuk, hogy számtalan könyvtár típus létezik. Íme, ezek közül néhány:

  • Iskolai könyvtár
  • Felsőoktatási könyvtár
  • Nemzeti könyvtár
  • Közművelődési könyvtár
  • Szakkönyvtár
  • Kórházi könyvtár
  • Egyházmegyei könyvtár
  • Magánkönyvtár

 Hogyan történik a könyvek tárolása egy könyvtárban?

Aki járt már könyvtárban, tudja, hogy nagy mennyiségű folyóiratot és könyvet tárolnak a látogatói térben és a raktári részben is az intézmények. A folyamatosan növekvő könyvállomány szakosított tárolására nem mindegy, hogy milyen polcokat, polcrendszereket használnak a könyvtárak. Az ott dolgozó könyvtárosok elmondása alapján fontos, hogy olyan fémpolcokon, polcrendszereken történjen a könyvek tárolása, ami tartós, időtálló és a megjelenése is exkluzív.

Fémpolcok, polcrendszerek a könyvtárak fogadó terében

A könyvtárak fogadóterében gyakran találkozhatunk fémből készült polcrendszerekkel, amelyeket faborítással láttak el. Ezeket a polcok általában kapcsokkal rögzítik egymáshoz és ennek köszönhetően stabilitásuk igen jónak mondható. A fémpolcok előnye a fapolcokkal ellentétben, hogy az idő múlásával sem vetemednek meg és ár érték arányban hosszabb távon a fém rendszerek megtérülése kedvezőbb.

Salgó polcok, Salgó galériák, gördíthető állványok a könyvtárak szolgálatában

A nagyobb könyvtárakban a fogadótér mellett kialakításra kerültek olyan helyiségek, ahol a könyvek, folyóiratok, hang és videó anyagok raktározása történik. Itt már nem felel meg a kapcsos polcok alkalmazása, mert a raktározandó könyvek mennyisége és súlya komolyabb polcrendszerek alkalmazását kívánja meg. Pontosan ezeknek a feladatoknak az ellátására szokták kérni a könyvtárak a Salgó elemekből készíthető polcrendszereket, galériákat vagy a gördíthető állványokat. A Salgó rendszerekre jellemző a stabilitás, időtállóság és a variálhatóság. A kiegészítők (pl: polcosztó, hátlap, kidőlésgátló, címketartó stb.) használatával tökéletesen megvalósítható a szakosított tárolás, raktározás.

Mit szoktunk mi javasolni a könyvtárak részére?

A Salgó Polc Kft. jelentős számú könyvtárnak nyújtott már segítséget a raktározási rendszer felépítésében az évek során. A gyakorlati tapasztalatunk alapján mi javasoljuk, hogy a látogatói térbe a fémből készült polcokat részesítsék előnybe a fa polcokkal szemben. Nem szabad félni a megjelenéstől. Napjainkra már olyan fémből készült exkluzív polcrendszereket kínálunk egyedi faborítással, amelyek tökéletesen illeszkednek a mai kor emberének elvárásaihoz. A raktározási feladatok elvégzésére már komolyabb fém polcokból összeállított galériákat, állványrendszereket javaslunk. Itt fontos, hogy tartós, masszív és időtálló rendszereket építsünk, amelyek segítenek megőrizni az utókor számára a szerzők tollaiból papírra vetett műveket.

Salgó polcrendszer könyvtárban

Ha Ön azon gondolkodik, hogy miként lehet egy könyvtárba a raktározást kivitelezni vagy a látogatói térbe a könyveket minőségi formában bemutatni, akkor keressen minket bátran az elérhetőségeinken keresztül. Ingyenes helyszíni felmérés után segítünk, hogy az adott könyvtár mindig emlékezetes legyen az ide látogató olvasók számára.

Write a Reply or Comment